“Tots som emissors i receptors”

El passat dimecres 29 d’abril, la classe de tercer de Periodisme de la Universitat Abat Oliba, va rebre la visita de Karma Peiró, responsable de la secció de Participació del portal de notícies 3cat24.cat.

karmapeiro7 

Poca gent coneix que vol dir exactament el Periodisme Participatiu, o ciutadà… Però la qüestió és, qualsevol persona que escriu a la ret es pot denominar periodista? Es qüestionable, però sens dubte la informació esta cada cop més a prop del lector, i de la mateixa manera també del usuari d’Internet, amb el desig de participar també i dir la seva. En definitiva el periodisme ciutadà es aquesta participació per part del lector, que s’implica en la noticia, no només llegint-la sinó també ampliant-la amb comentaris i fins i tot amb vivències pròpies relacionades amb els fets. El Periodisme ciutadà es pot definir en una frase: “tots som emissors i receptors”, diu Karme Peiró.

El portal de noticies 3cat24.cat n’és un bon exemple, ja que es un portal digital de noticies amb un espai per la participació ciutadana. En aquesta secció, el lector o usuari, poden participar activament en la informació i les noticies. Karme Peiró diu que “al final fas de les relacions amb els lectors una relació personal”. 

 324

Amb el pas dels anys, els Mitjans de Comunicació, principalment els mitjans escrits, han anat personalitzat aquest tracte i aquesta atenció amb els seus lectors. Els inicis de la participació ciutadana als mitjans no va ser ben rebuda en un principi, pot ser per la desconfiança o el desconeixement.

Però amb el temps, les diferents empreses de comunicació van veure que realment el que realment tenia èxit era la participació dels lectors. La Vanguardia, el Periódico o el Mundo, son alguns dels diaris que ja conten amb una versió en digital. Per això, aquest estil de “nou periodisme” es el futur de la premsa dels pròxims anys que cada cop va creixen més en el món de la informació.Fins i tot el portal de vídeos YouTube convoca cada any un premi Pulitzer sobre el Periodisme Ciutadà, destinat a periodistes no professionals perquè expliquin alguna història allunyada dels mitjans de comunicació tradicionals. 

Però la pregunta que ens plantejàvem al principi del article, queda per resoldre. Som tots periodistes ciutadans?

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s